خطرات و عوارض ارتودنسی چیست؟

بررسی عوارض ارتودنسی دندان

عوارض ارتودنسی دندان

عوارض ارتودنسی دندان چیست؟ داشتن بریس عوارضی دارد؟  ارتودنسی دندان به هیچ عنوان به عنوان یک روش درمانی خطرناک در نظر گرفته نمی‌شود. اگر مرتب کردن و سر و سامان دادن به دندان‌ها قرار بود تاثیر منفی داشته باشد، دندانپزشکان به هیچ عنوان این روش را توصیه نمی‌کردند. بنابراین، هرگاه در مکانی عمومی یا مجمعی درباره عوارض ارتودنسی دندان صحبت شود یا در یک وبسایتی مطلبی در این زمینه نوشته شده باشد، باید بدانید که این ادعاها صحت ندارند.

ارتودنسی به هیچ عنوان عارضه مشخص و خاصی ندارد. درمان ارتودنسی مانند هر روش دیگری در دندانپزشکی، مزایا و معایبی دارد. ارتودنسی دندان فواید بسیار زیادی دارد و در برخی موارد و برای برخی بیماران، ممکن است معایب یا عارضه جانبی بسیار جزئی نیز داشته باشد که در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی مایا به این موضوع پرداختیم. تا انتهای این مطلب همراه من باش.

💎 خواندن این مقاله رو بهت توصیه می‌کنم: جرم گیری برای دندان ضرر داره؟

درد ارتودنسی

در مورد ارتودنسی چه نکات منفی‌ای گفته می‌شود؟

 

همانطور که در مقدمه بحث ذکر شد، چیزی تحت عنوان عوارض ارتودنسی وجود ندارد و هرچه وجود دارد، چندین نکته منفی می‌باشد که عبارتند از:

  • درد خفیف و گذرا در روزهای ابتدایی
  • احتمال بروز زخم در بافت نرم، در صورت شکستن قطعات ارتودنسی
  • خطر عفونت ابتلا به لثه در افراد تنبل
  • احتمال تحلیل مینای دندان
  • کوتاه شدن ریشه (که بسیار نادر است)
  • تشدید مشکلات دهان و دندان
  • ایجاد لکه‌های موقتی روی دندان‌ها
  • ریسک شکست ایمپلنت

این نکات منفی به عنوان عولرض جوانبی درمان ارتودنسی مطرح می‌شود. در این مطلب به‌صورت موشکافانه این موارد را بررسی می‌کنیم.

ایجاد درد و ناراحتی خفیف

تجربه اتصال دستگاه‌های ارتودنسی به دندان‌ها برای افرادی که تاکنون ارتودنسی نکرده‌اند، کمی عجیب به نظر می‌رسد. با توجه به اینکه دستگاه‌های ارتودنسی از همان ابتدای نصب خود، حرکت دندان‌ها را آغاز می‌کنند، برخی افراد ممکن است احساس درد جزئی کنند. اما این مسئله طبیعی است و به عنوان یک عارضه محسوب نمی‌شود.

درد در ارتودنسی به دلیل وارد شدن فشار و نیرو از سمت سیم ارتودنسی به دندان‌ها و تغییر موقعیت آن‌ها ایجاد می‌شود.

استفاده از داروهای ضد درد می‌تواند به آسانی این درد و ناراحتی را کاهش دهد. در حقیقت، افراد ممکن است حتی در ابتدای درمان احساس کنند که دندان‌هایشان لق شده است. اما این تجربه صرفاً یک احساس است و واقعیتی ندارد. به همین دلیل، ما لق شدن دندان‌ها را در طول ارتودنسی را به عنوان یک عارضه از عوارض ارتودنسی دندان در نظر نمی‌گیریم.

خراشیدگی یا زخم بافت‌های نرم داخل دهان

عوارض ارتودنسی و درد ارتودنسی
در ابتدای درمان ارتودنسی با استفاده از بریس ثابت، بیماران ممکن است احساس کنند لب‌ها، زبان یا بخش‌های نرم داخل دهانشان کمی زخم می‌شوند. با این حال، این موضوع به عنوان یک عارضه مهم در نظر گرفته نمی‌شود. با توجه به اینکه این تجربه در بیشتر افراد رخ می‌دهد، ما آن را جزء عوارض ارتودنسی دندان در نظر می‌گیریم.
زخم داخل دهان معمولاً به مدت کوتاهی احساس می‌شود و تنها در ایام ابتدایی درمان ارتودنسی است. با این حال، با استفاده از وکس یا موم ارتودنسی، می‌توان براکت‌ها و سیم ارتودنسی را به طور ایمن محافظت کرده و هیچ گونه آسیبی به بافت‌های نرم داخل دهان وارد نشود.

افراد تنبل از عفونت لثه بترسند...

رعایت بهداشت دهان و دندان برای همه افراد اهمیت دارد. اما اگر حین درمان با هر نوع روش ارتودنسی هستید، این مسئله بسیار مهم و حیاتی‌تر می‌شود. بهداشت دهان و دندان نا درست و ناقص می‌تواند منجر به التهاب لثه و عفونت آن شود.

این مسئله می‌تواند به نحوی حرکت دندان‌های شما را در طول ارتودنسی کندتر کند. حضور هرگونه عفونت یا التهاب گسترده در لثه می‌تواند باعث افزایش مدت زمان درمان شود، بدون توجه به اینکه آیا ارتودنسی شما متحرک است یا ثابت.

در برخی موارد، عفونت می‌تواند به بافت‌هایی که از دندان‌های شما پشتیبانی می‌کنند، آسیب جبران ناپذیری وارد کند. به همین دلیل، حتماً در طی درمان ارتودنسی، بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت کنید و از راهنمایی‌های متخصص ارتودنسی (ارتودنتیست) برای جلوگیری از عفونت‌های لثه پیروی کنید. جرم‌گیری دندان‌ها و همچنین بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشک نیز می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند.

تحلیل مینای دندان در برخی افراد:

تحلیل مینای دندان به فرسایش و ضعیف شدن ساختار معدنی مینای دندان گفته می‌شود. در موارد بسیار نادر، دستگاه‌های ارتودنسی ثابت ممکن است به تحلیل مینای دندان کمک کنند. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که فرد به بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی کافی توجه نکند.

از طرف دیگر، به دلیل اینکه ذرات ریز مواد غذایی در اطراف و زیر سیم ارتودنسی، براکت‌ها، الاستیک‌ها و باندها گیر می‌کنند، در صورت عدم استفاده منظم از مسواک و نخ دندان، احتمال پوسیدگی دندان بیشتر است.

با این حال، اگر دکتر متخصص ارتودنسی متوجه شود که فرد دندان‌های پوسیده دارد یا احتمال آسیب دندان‌ها در طول ارتودنسی وجود دارد، احتمالاً درمان را آغاز نخواهد کرد تا دندان‌ها به طور کامل ترمیم شوند.

علاوه بر این، هر فردی که ارتودنسی می‌کند، باید از مصرف غذاهای بسیار شیرین و نوشیدنی‌های اسیدی و گازدار اجتناب کند و همچنین دهان خود را با دهانشویه‌های حاوی فلوراید تمیز کند. با این وجود، پوسیدگی دندان دیگر به عنوان یک عارضه ارتودنسی محسوب نمی‌شود.

کوتاه شدن ریشه دندان در برخی افراد: 

در برخی بیماران، طول ریشه دندان‌ها در طول درمان ارتودنسی کاهش می‌یابد. پیش‌بینی این موضوع برای شما تقریباً غیرممکن است. با این حال، برخی از افراد واکنش بیشتری به مشکل کوتاه شدن ریشه دندان‌ها (ریشه دندان کوتاه) نشان می‌دهند.

در کل، کوتاه شدن ریشه دندان در طول درمان ارتودنسی عواقب قابل توجهی ندارد. با این حال، در موارد بسیار نادر، ممکن است خطری برای طول عمر دندان‌ها ایجاد کند. در این صورت، ممکن است بعد از گذشت مدت زمان نامعلومی، شما دندان خود را از دست دهید.

 

ارتودنسی ممکن است باعث تشدید مشکلات دندانی شود

همانطور که حرکات ارتودنسی باعث جابجایی و تغییر موقعیت دندان‌ها می‌شود، ممکن است برخی از مشکلات قبلی دندان (مانند پوسیدگی‌ها یا تروما و غیره) در نتیجه استفاده از دستگاه‌های ارتودنسی تشدید یا دوباره ایجاد شوند. در موارد بسیار نادر، ممکن است چنین مشکلاتی باعث تغییر رنگ دندان‌ها شود و فرد به عصب‌کشی در طول ارتودنسی نیاز پیدا کند.

به همین خاطر و باز هم تاکید می‌کنیم که:

اگر دندان‌های شما پیش از ارتودنسی مشکلی داشته باشند، احتمالا متخصص ارتودنسی تا پیش از برطرف شدن آن مشکلات، درمان شما را شروع نمی‌کند تا از بروز عوارض ارتودنسی در طول درمان پیشگیری شود و مشخصا چنین عارضه‌ای را تجربه نکنید.

بروز لک و زرد شدن دندان‌ها در حین ارتودنسی

در طول درمان ارتودنسی و پس از آن، ممکن است لکه‌هایی روی دندان‌ها ایجاد شود و دندان‌ها زرد شوند.

در حین درمان ارتودنسی، به خاطر وجود براکت‌ها و سیم‌های ارتودنسی، برخی ذرات و رنگ‌های مواد غذایی روی سطح دندان‌ها جمع می‌شوند که ممکن است باعث ایجاد لکه‌ها و تغییر رنگ دندان‌ها شود.

پس از پایان درمان ارتودنسی نیز، دندان‌ها ممکن است به دلیل تماس کمتر با مسواک و مواد بهداشتی، زردتر به نظر برسند.

با این حال، با رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی و بعد از آن، می‌توان این مشکلات را به حداقل رساند و از ایجاد لکه‌ها و زردی غیرطبیعی روی دندان‌ها جلوگیری کرد.

احتمال شکست ایمپلنت در برخی موارد وجود دارد:

فرادی که قبل از درمان ارتودنسی ایمپلنت داشته‌اند، ممکن است به دلیل فشاری که به دندان‌ها و در نتیجه به ایمپلنت وارد می‌شود، با شکست ایمپلنت مواجه شوند. در این صورت، پایه ایمپلنت ممکن است حرکت کند و احتمال شل شدن آن وجود دارد.

کاهش عوارض ارتودنسی با پیشرفت علم:

با توجه به ورود تجهیزات مدرن به حوزه دندانپزشکی، امروزه بسیاری از عوارض ارتودنسی به‌طور قابل توجهی کاهش یافته و بیماران می‌توانند با اطمینان بیشتری درمان را آغاز کرده و به موفقیت آن دست یابند.به عنوان مثال، براکت‌های ارتودنسی دیمون با استفاده از فناوری مدرن، در کمترین زمان ممکن و با حداقل درد و عوارض، دندان‌های بیماران را صاف، هماهنگ و منظم می‌کنند. به همین دلیل، اکثریت بیماران در حال حاضر بدون هیچ عارضه‌ای می‌توانند درمان ارتودنسی را به پایان برسانند.

پاسخ به سوالات رایج درباره عوارض ارتودنسی

آیا ارتودنسی ممکن است باعث درد دندان‌ها شود؟
بله، در برخی افراد ممکن است درد و ناراحتی در دندان‌ها در طول درمان ارتودنسی رخ دهد. این درد معمولاً به عنوان یک عارضه موقت و کوتاه مدت محسوب می‌شود و با استفاده از داروهای مسکن مدیریت می‌شود.
آیا ارتودنسی می‌تواند باعث تشدید مشکلات دهان و دندان شود؟
بله، حرکات ارتودنسی ممکن است در برخی موارد باعث تشدید مشکلات دهان و دندان شود. مشکلاتی مانند پوسیدگی‌ها، تروماها یا عفونت‌ها ممکن است در نتیجه استفاده از دستگاه‌های ارتودنسی تشدید شوند. با این حال، با رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان، می‌توان این عوارض را به حداقل رساند.
آیا ارتودنسی ممکن است باعث زخم‌ها و خراشیدگی‌های دهان شود؟
بله، ممکن است در اثر استفاده از دستگاه‌های ارتودنسی، زخم‌ها و خراشیدگی‌هایی در داخل دهان به وجود آید. این موضوع در ابتدای درمان رایج است و به‌طور معمول به طور خودبخود بهبود می‌یابد. همچنین، می‌توان با استفاده از وکس یا موم ارتودنسی، براکت‌ها و سیم‌های ارتودنسی را ایمن سازی کرده تا آسیبی به بافت‌های نرم دهان نرسد.
آیا ارتودنسی ممکن است باعث کوتاه شدن ریشه دندان‌ها شود؟
در برخی افراد، ممکن است طول ریشه دندان‌ها در طول درمان ارتودنسی کوتاه شود. این مشکل در موارد نادر رخ می‌دهد و به‌طور کلی برای اکثر افراد عوارض قابل توجهی ندارد. با این حال، در صورت شناسایی دندان‌های پوسیده یا مشکلات دیگر قبل از درمان ارتودنسی، متخصص ارتودنسی ممکن است تا رفع آن مشکلات، درمان را آغاز نکند تا از بروز عوارض جدی جلوگیری شود.
آیا ارتودنسی ممکن است باعث ایجاد لک و زردی روی دندان‌ها شود؟
بله، در طول درمان ارتودنسی ممکن است لک روی دندان‌ها ایجاد شده و دندان‌ها زرد شوند. این موضوع به دلیل وجود براکت‌ها و سیم‌های ارتودنسی است که ذرات و رنگ‌های مواد غذایی روی سطح دندان‌ها جمع می‌شوند.
با امتناع از مصرف غذاهای شیرین و نوشیدنی‌های اسیدی و نظافت مناسب دهان و استفاده از دهانشویه‌های حاوی فلوراید، می‌توان از ایجاد لک و زردی دندان‌ها جلوگیری کرد. اما این عوارض به طور کلی معمولاً موقتی هستند و با پایان درمان ارتودنسی بهبود می‌یابند.
آیا ارتودنسی می‌تواند باعث شکست ایمپلنت شود؟

افرادی که قبل از درمان ارتودنسی ایمپلنت داشته‌اند، در مواقعی که فشاری به دندان‌ها و در نتیجه به ایمپلنت وارد می‌شود، ممکن است با شکست ایمپلنت مواجه شوند. در این حالت، پایه ایمپلنت ممکن است حرکت کند و احتمال شل شدن آن وجود داشته باشد. این اتفاق اما در موارد بسیار نادر رخ می‌دهد.

به طور کلی، باید توجه داشت که عوارض ارتودنسی در هر فردی ممکن است متفاوت باشد و برای هر شخصی ممکن است تجربه متفاوتی داشته باشد. همچنین، با مراجعه به متخصص ارتودنسی و رعایت دستورات و راهنمایی‌های آنها، می‌توان این عوارض را به حداقل رساند و درمان ارتودنسی را با موفقیت انجام داد.

دیدگاه خود را بنویسید

خیابان شریعتی، مترو قلهک

کوچه خلیل پور، پلاک ۲۱ طبقه ۵

۰۲۱-۲۲۰۰۴۷۴۲

امروز تماس بگیرید!

ساعات کار

شنبه - پنج شنبه: ۹:۰۰ - ۱۶:۰۰

maya.dental.clinic@

ما را در اینستاگرام دنبال کنید