مقایسه و تفاوت لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت

تفاوت لمینت و کامپوزیت و ایمپلنت

با پیشرفت رشته دندانپزشکی و توسعه فناوری‌های نوین، امروزه روش‌های نوآورانه‌تری برای حل مسائل دندانی به وجود آمده است. بر خلاف سال‌های قبل که راه‌حل‌هایی برای مشکلات دندانی مانند دندان‌های از دست رفته وجود نداشت، اکنون اما امکان دارد هر نقصی که در دندان‌هایتان به‌وجود بیاید را رفع کنید. این مشکلات ممکن است شامل از دست دادن دندان، شکستن دندان، ناهمسانی دندان‌ها، فواصل بین آن‌ها و تغییر رنگ آن‌ها باشد. برای هر یک از این موارد گزینه‌های مختلفی در دسترس است که در این مقاله قصد داریم تفاوت بین لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت را که از مؤثرترین روش‌های دندانپزشکی هستند را به‌طور کامل بیان کنیم و ویژگی‌های هر کدام را بررسی نماییم.

کدام روش بهتر است؟ لمینت، کامپوزیت یا ایمپلنت؟

به منظور ارائه یک پاسخ دقیق به این پرسش، در ابتدا باید مشکل دندانپزشکی شما به دقت تشخیص داده شود. زیرا این سه روش کاربردهای متفاوتی دارند که ممکن است تفاوت‌های قابل توجهی داشته باشند. ایمپلنت، بیشتر برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته مورد استفاده قرار می‌گیرد، اگرچه در مواردی مانند کاشت دندان در قسمت جلو (ایمپلنت دندان جلو)، نقش زیبایی نیز ایفا می‌کند. اما روش‌های لمینت و کامپوزیت اغلب برای بهبود ظاهر دندان‌ها و رفع مشکلات زیبایی استفاده می‌شوند. این روش‌ها می‌توانند ناهمسانی دندان‌ها را برطرف کرده و لبخندی جذاب به شما هدیه دهند. تفاوت بین لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت تنها به کاربردهای آن‌ها محدود نیست و ما در ادامه با جزئیات بیشتری این مراحل را بررسی کنیم. 


بیشتر بخوانید: بررسی تفاوت لمینت و کامپوزیت


لمینت دندان چیست؟

لمینت دندان به چیزی گفته می‌شود که به بهبود ظاهر دندان‌ها و زیباسازی لبخند منجر می‌شود. این روکش‌های لمینت برای پوشاندن سطح جلوی دندان‌ها به کار می‌روند و ممکن است از مواد سرامیکی یا فلزی نیز ساخته شوند. معمولاً لمینت برای افزایش زیبایی ظاهری دندان‌ها به کار می‌رود و از لایه‌های نازکی تشکیل شده که به طور دائم به دندان‌های شما متصل می‌شوند.

این تکنیک می‌تواند برای دندان‌هایی که دارای رنگ نامناسب یا شکل ناهمسان هستند و همچنین برای دندان‌هایی که مینای آن‌ها شکسته است، مورد استفاده قرار گیرد. روکش‌های لمینت می‌توانند به تغییر شکل دندان‌ها کمک کرده و بنابراین می‌توان از آن‌ها برای دندان‌هایی که ترک خورده یا شکسته و یا دندان‌هایی که شکافی بین آن‌ها وجود دارد، استفاده نمود.

لمینت دندان چیست
لمینت دندان چیست

 

کامپوزیت دندان چیست؟

با وجود شباهت‌هایی که بین کامپوزیت و لمینت وجود دارد، این دو روش از ایمپلنت به شدت متمایز هستند. کامپوزیت همانند لمینت دندان به منظور بهبود ظاهر دندان‌ها به کار می‌رود. تفاوت آن با لمینت این است که کامپوزیت که از رزین ساخته می‌شود، نوعی روکش است که به صورت مستقیم بر روی دندان‌ها اعمال می‌شود. دندانپزشک می‌تواند این روکش‌ها را بدون نیاز به ساخت در آزمایشگاه، مستقیماً بر روی دندان شما اجرا کند. تفاوت‌هایی نیز بین کامپوزیت و لمینت وجود دارد که شامل عمر مفید، هزینه، و روش انجام می‌شود که در ادامه به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت.

کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت‌ها پیچ‌های ساخته شده از تیتانیوم هستند که برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته استفاده می‌شوند و درون استخوان فک قرار می‌گیرند. روی این پیچ‌ها یک پروتز دندان تعبیه می‌شود و یک تاج دندان ایجاد می‌کند. یکی از مزیت‌های درمان با ایمپلنت نسبت به روش‌های دیگر این است که دندان‌های اطراف آسیب نمی‌بینند، بنابراین نیازی به برش و آسیب رساندن به آن‌ها نیست. ایمپلنت به عنوان ریشه دندان عمل می‌کند و شما می‌توانید با ایمپلنت همچون یک دندان طبیعی غذا بخورید، صحبت کنید و لبخند بزنید.

درمان ایمپلنت به افراد بالای ۱۸ سال که رشد چانه و ساختمان صورت خود را کامل کرده‌اند توصیه می‌شود. قبل از آغاز درمان، مناسب بودن ساختار فک برای ایمپلنت با استفاده از اشعه ایکس بررسی می‌شود. بیماران دیابتی باید قبل از درمان، بیماری خود را کنترل کنند. افرادی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می‌کنند، باید قبل از درمان داروها را قطع کنند. حتی افراد مبتلا به پوکی استخوان نیز پس از دریافت درمان مناسب، می‌توانند درمان ایمپلنت را دریافت کنند.

ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان

شرکت پارس سمن طب یکی از تولیدکنندگان برتر ایمپلنت ایرانی در ایران است.

نحوه انجام درمان ایمپلنت

تفاوت‌ها بین لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت می‌تواند در روش انجام این روش‌ها نیز بررسی شود. در درمان ایمپلنت، ابتدا با تزریق بی‌حسی موضعی، بیمار آماده می‌شود. اولین مرحله تعیین وضعیت فک شما از طریق تصویربرداری است. دو روش برای قرار دادن ایمپلنت دندان وجود دارد. در روش یک مرحله‌ای، بعد از کاشت ایمپلنت، یک کلاهک موقت نصب می‌شود. در روش دو مرحله‌ای، پس از کاشت ایمپلنت دندان، آن را با لثه پوشانده و مدت زمانی صرف بهبود ایمپلنت می‌شود. در مرحله بعدی تاج‌های مصنوعی روی آن قرار می‌گیرند. معمولاً پیش‌بینی می‌شود که برای فک بالا مدت زمان ۳ ماه و برای فک پایین ۶ ماه زمان لازم باشد تا ایمپلنت کاملا بهبود یابد و کاملا به آن عادت کنید. 

گاهی اوقات می‌توان دندان‌های جدید را بلافاصله بر روی ایمپلنت‌های دندانی قرار داد. ایمپلنت دندان به بیمار امکان می‌دهد با اطمینان لبخند بزند و غذا بخورد.

ایمپلنت‌های زیرکونیومی نسل جدید ایمپلنت‌ها هستند و برای افزایش استقامت، به ویژه در استخوان‌های باریک فک مورد استفاده قرار می‌گیرند. تفاوت اصلی آن‌ها با ایمپلنت‌های تیتانیوم، دوام بیشتر آن‌هاست.

همچنین ایمپلنت زیرکونیوم در روکش‌های دندان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده مانند دندان‌های طبیعی، سفید است و نور را منعکس می‌کند. به همین دلیل از نظر زیبایی و همچنین دوام بسیار شبیه دندان‌های طبیعی است. ایمپلنت زیرکونیوم خورده نمی‌شود و طعم و مزه فلز  در دهان شما احساس نمی‌شود. از دیگر مزایای ایمپلنت زیرکونیوم، عدم تغییر رنگ آن در طولانی مدت است و این ایمپلنت هیچگونه ضرر و آسیبی به بدن وارد نمی‌کند. 

ایمپلنت جایگزین مصنوعی دندان_ها
ایمپلنت جایگزین مصنوعی دندان_ها

مراحل نصب لمینت و کامپوزیت

اگر بخواهیم در مورد نصب لمینت دندان صحبت کنیم؛ می‌توانیم مراحل لمینت دندان را به چند مرحله تقسیم کنیم. در ابتدا، دندانپزشک وضعیت دندان‌های شما را بررسی می‌کند و سپس به میزان کافی مینای دندان تراشیده می‌شود تا آن‌ها کمی نازک‌تر شوند.


بیشتر بخوانید: میزان تراش دندان‌ها در لمینت چقدر است؟


سپس قالبی از دندان‌های جدید تهیه می‌شود و برای ساخت به آزمایشگاه ارسال می‌شود. لمینت‌ها پس از دو هفته آماده می‌شوند و در این مدت، پزشک یک روکش موقت روی دندان‌های شما قرار می‌دهد. نهایتاً لمینت‌ها با استفاده از چسب‌های مخصوص روی دندان‌های شما محکم می‌شوند.


بیشتر بخوانید: لمینت کردن دندان درد داره؟


نصب کامپوزیت اما ساده‌تر و کوتاه‌تر است و معمولاً در یک جلسه انجام می‌شود. در این روش نیازی به ارسال به آزمایشگاه نیست و پزشک پس از بررسی وضعیت دندان‌ها، کامپوزیت مناسب را با استفاده از مواد رزینی می‌سازد و آن را روی دندان شما محکم می‌کند.

تفاوت لمینت و کامپوزیت و ایمپلنت در مزایا و کاربردها

هم مزایا و هم کاربرد این سه روش کاملا باهم متفاوت است. در ادامه، مزایایی که با انتخاب هر یک از این روش‌ها به دست می‌آورید را شرح خواهیم داد.

مزایای کامپوزیت دندان:

  • قیمت پایین‌تر به نسبت لمینت
  • نیازی به تراش دندان در این روش وجود ندارد
  • نصب کامپوزیت به مدت زمان کمتری نسبت به لمینت نیاز دارد
  • می‌توان با استفاده از کامپوزیت، شکستگی دندان‌های جلو را پوشاند
  • امکان رفع رنگ بد دندان یا لکه‌های تیره غیرطبیعی با کمک کامپوزیت

مزایای لمینت دندان:

  • نسبت به تغییر رنگ مقاوم است
  • ظاهر طبیعی‌تر نسبت به کامپوزیت
  •  اصلاح طرح لبخند و زیبا شدن لبخند
  • دوام و ماندگاری بالاتر به نسبت کامپوزیت
  • قابلیت رفع مشکلات بی‌نظمی و زردی رنگ دندان‌ها

مزایای ایمپلنت دندان:

  • کاربرد ایمپلنت مشابه دندان‌های واقعی است
  • ماندگاری بسیار بالا
  • سازگاری بالا با لثه
  • ظاهر کاملا طبیعی و مشابه دندان‌ها
  • کاربرد ایمپلنت مشابه دندان‌های واقعی است
  • برای درمان دندان‌های از دست رفته می‌توان از ایمپلنت استفاده کرد
  • اصلاح طرح لبخند با جایگذاری ایمپلنت برای دندان‌های جلو از دست رفته

تفاوت لمینت و کامپوزیت و ایمپلنت در ماندگاری و دوام:

یکی از تفاوت‌های اصلی میان این سه روش، ماندگاری و دوام آن‌هاست. اگرچه لمینت‌ها نازک هستند، اما این نازک بودن به معنای ضعف بودن آ نیست. ماده‌ای که در روکش لمینت به کار می‌رود، بسیار مقاوم است و می‌تواند به‌صورت میانگین ۱۰ تا ۱۵ سال ماندگاری داشته باشد. اما ماندگاری کامپوزیت‌ها نسبت به لمینت‌ها کمتر است

به طور عمومی هر کامپوزیت تا ۵ تا ۷ سال ماندگاری دارد. ایمپلنت دندان به عنوان یک روش دائمی در نظر گرفته می‌شود. اگرچه ممکن است ایمپلنت‌ها نیز پس از مدتی از جای خود خارج شوند، اما با مراقبت صحیح می‌توانند تا ۲۰ سال یا حتی تا پایان عمر از آنها استفاده کرد. نگهداری درست و مراقبتی صحیح نقش بسیار مهمی در ماندگاری هر سه روش لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت ایفا می‌کند.


بیشتر بخوانید: راهنمای مراقبت از لمینت دندان


مقایسه کاربرد لمینت و کامپوزیت

همان‌طور که اشاره شد، هر دو روش کامپوزیت و لمینت می‌توانند برای کاربردهای مشابهی استفاده شوند. اما تفاوت‌های مهمی در ساختار و کاربرد آن‌ها وجود دارد. اولاً، لمینت‌ها بسیار نازک‌تر از کامپوزیت هستند. ضخامت لمینت‌ها نصی ضخامت کامپوزیت است و  ضخامت آن کمتر از ۰٫۵ میلی‌متر است. 

برای کامپوزیت کردن دندان، معمولاً نیازی به تراشیدن دندان نیست، و این به معنای این است که در صورت تغییر نظر در آینده، می‌توانید کامپوزیت را بردارید. اما لمینت در این زمینه متفاوت است. چرا که نصب لمینت نیازمند تراشیدن دندان‌هاست و این باعث می‌شود دندان‌های شما بدون لمینت به‌طور عملی قابل استفاده نباشند. معنی این جمله است که لمینت دندان برگشت‌ناپذیر بوده و اگر دندان‌های خود را لمینت کردید؛ دیگر نمی‌توانید نظر خود را عوض کنید. 

چرا بسیاری از بیماران لمینت دندان را ترجیح می‌دهند؟

بسیاری از بیماران، لمینت را به دلیل داشتن ظاهر طبیعی‌تر و کوچکتر  ترجیح می‌دهند. روکش نازکی که برای انجام لمینت استفاده می‌شود، شفاف‌تر از مواد مورد استفاده در کامپوزیت است و نور را مانند دندان‌های طبیعی منعکس می‌کند. همچنین، ماندگاری بالاتری که لمینت دارد، باعث شده است که بسیاری از افراد لمینت را به سایر روش‌ها ترجیح دهند.

جمع‌بندی

پیشرفت‌های چشمگیر در علم دندانپزشکی امکان اصلاح و بهبود وضعیت دندان‌ها را برای افراد فراهم کرده است. امروزه با بهره‌گیری از خدمات زیبایی و سلامتی دندان‌ها، می‌توان به آسانی زیبایی لبخند و سلامت دندان‌های خود را به دست آورد. روش‌های مختلفی برای اصلاح دندان‌ها وجود دارد، از جمله لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت.

لمینت و کامپوزیت دو روش مشابه برای اصلاح مشکلات زیبایی دندان‌ها هستند. این روش‌ها می‌توانند رنگ دندان‌ها را بهبود بخشند و وضعیت نامناسب دندان‌ها را اصلاح کنند. ایمپلنت به عنوان روشی برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید

خیابان شریعتی، مترو قلهک

کوچه خلیل پور، پلاک ۲۱ طبقه ۵

۰۲۱-۲۲۰۰۴۷۴۲

امروز تماس بگیرید!

ساعات کار

شنبه - پنج شنبه: ۹:۰۰ - ۱۶:۰۰

maya.dental.clinic@

ما را در اینستاگرام دنبال کنید